Brandveilig wonen

Brand kan iedereen overkomen met alle vervelende gevolgen van dien. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans op brand te verkleinen. En als het onverhoopt toch gebeurt is het belangrijk dat u vroegtijdig gewaarschuwd wordt en weet hoe u vluchten moet.

De gevolgen van een brand zijn voor iedereen anders, het is logisch dat ouderen en mensen die minder mobiel zijn kwetsbaarder zijn als er brand uitbreekt. Een goede voorbereiding kan daarom levens redden. 

3 minuten is niks, snel weg bij brand

Sluit binnendeuren, plaats (gekoppelde) rookmelders en maak een vluchtplan 

Bij brand heeft u slechts 3 minuten om te vluchten. Zorg daarom dat u de rookmelders overal in huis goed kunt horen, ook met de binnendeuren dicht. Er wordt geadviseerd om alle binnendeuren te sluiten voordat u gaat slapen. Op die manier blijft de giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte waar u of een ander zich bevindt. Niet de brand, maar de rook vormt namelijk het grootste risico. Vooral wanneer u slaapt, want dan is uw reukorgaan uitgeschakeld. In geval van rook ruikt u dat dus niet.

Installeer rookmelders

Een rookmelder detecteert de rook en waarschuwt u direct door hard geluid te maken, waar u wakker van wordt. Met meerdere gekoppelde melders wordt u sneller gewaarschuwd voor brand. Zo heeft u meer tijd om uzelf in veiligheid te brengen. Wanneer u aangewezen bent op hulp van anderen is het aan te raden om samen met hen uw vluchtplan te bespreken.  

Rookmelder kiezen

De brandwondenstichting heeft een betrouwbare website met goede informatie over rookmelders. Vul de rookmelderwijzer in en u krijgt een goed advies. Rookmelders zijn verplicht in ieder huis met ingang van 2022.

Mogelijke aanpassingen

10 tips op een rijtje

Kooldioxideblusser (CO2)

Hittemelders voor in de keuken, badkamer en garage

Koolmonoxide melder

Gekoppelde rookmelder